niedziela, 17 marca 2013

The best cake

Witam ponownie! Dzisiaj naszła mnie ochota na coś mniej dietetycznego niż zwykle, ale na pewno nie pożałujecie. Pozwoliłam sobie na chwilę słodkiej rozpusty i Was też do tego zachęcam.
Absolutna rozkosz nawet dla najbardziej wymagającego języka. Nie będziesz mógł się oderwać, zakochasz się w finezyjnym połączeniu lekkiej bezy z sycącym kremem budyniowym, a daktyle stanowią idealne dopełnienie całości. Twoje zmysły zapanują nad rozumem i stracisz głowę, a później zakochasz się w tym niebiańskim torcie...

Pewnie już wiesz, o czym mówię?
Moi mili.
To właśnie On - Dakłas!





Składniki na 2 blaty bezowe:
  • 6 dużych białek
  • szczypta soli
  • 300 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżki cukru demerara
  • 1 łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny
  • 8 suszonych daktyli, drobno pokrojonych
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Dużą blaszkę do ciasteczek wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować dwa okręgi o średnicy 23 cm. 
W misie miksera ubić białka ze szczyptą soli, na sztywną pianę. Dodawać cukier (oba), stopniowo, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, do powstania sztywnej, błyszczącej piany. Dodać octu winnego lub soku z cytryny i zmiksować. Dodać daktyle, wymieszać.
Masę bezową wyłożyć na zaznaczone na papierze okręgi, wyrównać.
Wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika. Po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 140ºC i piec przez 90 minut. Bezy powinny się zarumienić, mogą również lekko popękać, ale przy dotyku powinny być suche i chrupkie. Wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić do wystygnięcia na kilka godzin lub całą noc.
Składniki na krem:
  • 250 g serka mascarpone
  • 300 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 150 g masy kajamkowej z puszki (dulce de leche)
  • pół szklanki orzechów włoskich, posiekanych
  • 10 daktyli, posiekanych
Serek mascarpone i kremówka powinny być schłodzone.
Mascarpone wymieszać z masą kajamkową na gładką masę. 
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder. Wmieszać do masy z mascarpone, delikatnie mieszając szpatułką.
Dodać bakalie i wymieszać.
Dodatkowo:
  • cukier puder do oprószenia
  • daktyle i orzechy do dekoracji
Wykonanie
Na paterze położyć jeden z blatów bezowych. Przełożyć przygotowanym kremem i przykryć drugim blatem bezowym. Oprószyć cukrem pudrem, udekorować daktylami i orzechami.
Smacznego!
Podczas delektowania się świeżo przygotowanym arcydziełem zaserwuj sobie absolutną rozkosz dla Twoich uszu, a poczujesz pozytywne wibracje przeszywające Twoje ciało na wskroś! 
xoxo, ENJOY




1 komentarz:

  1. Nie przepadam za bezami, ale to może być dobre :) Poza tym tak to zachwalasz, że aż mam ochotę xD

    OdpowiedzUsuń