wtorek, 12 marca 2013

Serduszka z żurawiną

Chyba czas na coś słodkiego, tym razem z dodatkiem cukru ;)
Ciasteczka żurawinowe - pasują na różne okazje, od przyjęć urodzinowych dla dzieci po spotkania w gronie przyjaciół. Można przechowywać je co najmniej kilka dni i na pewno nie stracą swoich walorów smakowych. Zrobiłam je jakieś 5 razy i za każdym razem były przepyszne. Polecam! :)

SKŁADNIKI:

Ciasteczka:
2 i 1/4 szklanki (330 g) uniwersalnej mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki zmielonego cynamonu
1/4 łyżeczki soli
Kostka (200 g) masła (miękkiego)
1/2 szklanki (100 g) cukru granulowanego
1/2 szklanki (100 g) ciemnobrązowego cukru
Duże jajko
1/2 łyżeczki olejku waniliowego
Drobno starta skórka z jednej cytryny

Przybranie:
Szklanka (250 g) świeżych lub mrożonych żurawin
1/4 szklanki (50 g) cukru
3/4 szklanki (200 g) dżemu malinowego
Szklanka (150 g) cukru pudru, do oprószenia

NO TO ZACZYNAMY!
Ciasteczka: Wymieszaj w misce mąkę z proszkiem do pieczenia, cynamonem i solą.
W innej dużej misce utrzyj masło z obydwoma rodzajami cukru na kremową masę. Dodaj jajko, olejek waniliowy i skórkę z cytryny.
Wprowadź do masy składniki suche, miksując do uzyskania jednolitego ciasta. Uformuj z ciasta owalną bryłę, owiń folią spożywczą i wstaw na 30 minut do lodówki.
Rozgrzej piekarnik do temp. 180 stopni C. Natłuść masłem dwie blachy do ciasteczek.
Na oprószonej mąką powierzchni rozwałkuj ciasto na placek grubości około 5 mm. Przy użyciu odpowiedniej wykrawaczki wytnij z niego ciasteczka w kształcie serduszek o bokach około 3 cm. Zbierz ścinki, sklej ze sobą, ponownie rozwałkuj i wykrawaj serduszka aż do zużycia całego ciasta.
Rozłóż ciasteczka na blachach, w odstępach 1 cm jedno od drugiego.
Piecz 8 - 10 minut, na jasnozłoty kolor, pamiętając o obróceniu blachy na półmetku pieczenia.
Pozostaw ciasteczka na blachach na 2 - 3 minuty, następnie przełóż je na metalową kratkę do całkowitego wystudzenia.

Przybranie: Zmiksuj żurawinę, cukier i dżem w robocie kuchennym na gładką masę.
Przełóż ją do rondelka i podgrzewaj na średnim ogniu około 8 minut, do czasu aż jej objętość zmniejszy się o jedną szklankę (250 ml). Odstaw na 15 minut do wystudzenia.
Pokryj ciasteczka mieszanką o obficie oprósz cukrem pudrem.


Ja użyłam foremek w kształcie gwiazdek, tym samym wyszło więcej ciasteczek. Pamiętaj o tym, aby ciasteczka zostawić później w chłodnym miejscu, aby żurawina zastygła. Powodzenia! :D

Uwaga: przepis zaczerpnęłam z fantastycznej książki: Carla Bardi, " ciasteczka". Polecam :)



5 komentarzy:

  1. Mmm, brzmi pysznie <3 Uwielbiam ciasteczka! xD

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale z Ciebie kuchcik! Kurczaki, ja tylko potrafię zrobić babeczki z dr. Oetkera...

    OdpowiedzUsuń
  3. Agata, ty kusicielu, na zmianę dieta i ciasteczka xD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ciasteczka to tylko okazjonalnie, dla rodzinki :D Wyrabiam sobie przy okazji silną wolę xD

      Usuń
    2. ej przecież to grzech ich nie zjeść! a żurawina jest zdrowa przecież! mniammm <3

      Usuń