wtorek, 19 marca 2013

Co powiecie na ... ?

No właśnie.
Często zastanawiamy się, co zjeść, jak zjeść i ile będzie trwało przygotowanie posiłku. Przychodzi taki moment w naszej nędznej, szarej rzeczywistości, że mamy ochotę na coś, co umili nam resztę dnia. Zastanawiamy się, myślimy, co przygotować, aby było ciekawe, wyszukane, a jednocześnie niezbyt kaloryczne. Możemy cały wieczór szperać w internecie, poszukując  przepisów na "ciekawą kolację", aż w końcu po kilku godzinach poszukiwań orientujemy się, że pozostaliśmy z niczym. Pozostał nam tylko smutny głos dochodzący z naszego pustego brzucha.
Po tym całym długim, nużącym wstępie możecie zapytać:
JAKI JEST ZATEM PRZEPIS NA DOSKONAŁĄ KOLACJĘ? SZYBKĄ, PROSTĄ, CIEKAWĄ I ZJADLIWĄ?
Moi drodzy.
Co powiecie na pizzę?
...
Ja wiem, wiem, wydaje się być to najnudniejszym sposobem na zapchanie żołądka, tak oklepanym, gdy nie ma co jeść. Jest to jednak inna pizza, niż myślicie.
Przedstawiam pizzę dietetyczną!



Składniki (na dwie pizze):
   
 20 g drożdży

1 i ½ szkl. letniej wody

Łyżeczka cukru lub miodu

2 szkl. Mąki pszennej zwykłej

1 szkl. mąki razowej

¾ płaskiej łyżeczki soli

2 łyżeczki oliwy z oliwek

Przygotowanie
Rozpuść drożdże w ½ szkl, wody, dodaj cukier i odstaw na 5 minut aż zacznie się pienić. Wymieszaj mąki z solą i powoli wlewaj mieszankę drożdży. Następnie dodaj powoli resztę wody i oliwę. Miksuj, aż ciasto będzie zwarte. Ciasto przykryj pergaminem i odstaw na 20 min, żeby wyrosło. Podziel ciasto na dwie porcje i rozwałkuj do średnicy ok. 35 cm, Piecz  z dodatkami w piekarniku w temperaturze 260 stopni na pergaminie do pieczenia lub specjalnym kamieniu do pizzy.
2. Dodatki do pizzy
Wariant I: Pizza z oliwkami i szynką
Czas 45 min, 150kcal/porcja, białko 6 g, tłuszcz 4 g, węglowodany 25 g, błonnik 2 g. Składniki:

60 g chudej szynki (prosciutto, szynki z indyka)

20 oliwek bez pestek

¼ szkl jogurtu naturalnego do 3% tłuszczu

2 duże czerwone cebule

3 ząbki czosnku

3-5 gałązek rozmarynu (może być rozmaryn suszony)

Sól, pieprz

Przygotowanie:
Oliwę rozgrzej na patelni nieprzywierającej. Wrzuć pokrojoną w paseczki cebulę i drobno pokrojony rozmaryn. Duś 10 min. Dodaj czosnek i duś jeszcze 10 min. Dopraw solą i pieprzem. Nastaw piekarnik na 260 stopni. Rozwałkuj placek do pizzy na blacie posypanym mąką. Przełóż ciasto na pergamin. Piecz sam placek przez 5 min. Nałóż na wierzch cebule z rozmarynem, oliwki i szynkę. Piecz 12-13 min. Przed podaniem nałóż na pizzę jogurt naturalny.
Wariant I I: Pizza z bakłażanem i fetą
Czas 60 min, 210 kcal/porcja, białko 6 g, tłuszcz 8 g, węglwodany, 33g. Błonnik 4g.

1 mały bakłażan

2 średnie cebule

250 g miąższu dyni (może być cukinia)

Po połowie żółtej czerwonej i zielonej papryki

2-4 gałązki rozmarynu(może być rozmaryn suszony)

3 ząbki czosnku

2 łyżki oliwy100 g fety light

Łyżka miodu

Sól, pieprz
Przygotowanie
Potnij bakłażana w poprzeczne plastry, pokryj gruba warstwą soli (naprawdę grubą! Potem sól usuniesz) i odstaw na 15-60 min (możesz go przygotować wcześniej). Nastaw piekarnik na 260 stopni. Pokrój w paski cebule i dynię (bez skórki i pestek!) oraz papryki. Posiekaj świeży rozmaryn i zgnieć 3 ząbki czosnku. Opłucz plastry bakłażana z soli, osusz je szybko na papierowych ręcznikach i pokrój w ćwiartki lub ósemki. Rozgrzej oliwę na patelni, dodaj czosnek ,warzywa, rozmaryn, dopraw solą i pieprzem. Duś 10 min, aż warzywa zmiękną. Rozwałkuj placek do pizzy na blacie posypanym mąką. Przełóż ciasto na pergamin. Piecz sam placek przez 5 min. Nałóż na wierzch warzywa i pokruszona fetę. Piecz 5 min lub dłużej tak , aby brzegi pizzy były chrupkie.

SMACZNEGO! :)

3 komentarze:

  1. strasznie fajne masz te wszystkie przepisy- już wypróbowałam ten na ciasteczka fitness i jestem zachwycona! <3
    ten też będę musiała koniecznie wypróbować :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To bardzo się cieszę i polecam przepis na ciasteczka z żurawiną! :D

      Usuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń