1kg jabłek
1,5 szklanki ryżu
1,5 szklanki mleka
3 szklanki wody
szczypta soli
2łyżki masła
cukier waniliowy (ja użyłam cukru z wanilią z nutą kardamonu Kamis)
3-4 łyżki cukru
śmietana
cynamon
cynamon
1/Ryż płuczemy,zalewamy wodą, mlekiem, dodajemy masło, sól i gotujemy do miękkości i wchłonięcia płynu, często mieszając.
2/W tym czasie ucieramy jabłka na dużych oczkach tarki (ja zrobiłam to robotem), dodajemy do nich cukier i cynamon. Ja chwilę jabłka podsmażyłam, żeby zmniejszyć wydzielanie soku.
3/ Formę smarujemy masłem. Wykładamy kolejno warstwami; ryż, jabłka, ryż. Kolejność można powtórzyć jeżeli mamy spor ryżu i jabłek, ale warstwą końcową musi być ryż.
4/ Pieczemy ok 40 min w temp. 180 stopni.
5/ Śmietanę połączyć z cukrem waniliowym i wymieszać ( można dosłodzić cukrem pudrem) Gotową śmietaną można polewać nasze porcje ryżu:)
Smacznego!:)
Omnomnom! Uwielbiam! Doskonałe, gdy akurat nie masz nic słodkiego w domu ;)
OdpowiedzUsuńNie przepadam za ryżem na słodko, ale w takiej wersji jeszcze go nie jadłam, więc może mi posmakuje :)
OdpowiedzUsuń